K.B.
In sommige gezinnen doen ze niet liever dan samen spelletjes spelen. Ik zeg dus: ‘In SOMMIGEgezinnen’! Maar nu is misschien ook voor jullie de tijd daar om met zo’n spelletjesavonden of zelfs –dagen te beginnen. Misschien amuseren jullie je er wel rot mee! En wie weet wat er na de Coronatijden van overblijft als goede gewoonte! Hier volgen alvast een 5-tal spelletjes die je waarschijnlijk nog niet kent. Enne, als je ondertussen zelf ook al spelletjes uitgevonden hebt, stuur ze dan maar door. Misschien kunnen we er andere gezinnen tijdens deze Coronatijden nog een plezier mee doen!
- Zaklantaarnspel
Dit is op veel plaatsen hèt grootste successpelletje. En… het is nog heel eenvoudig ook. Iedereen heeft een zaklantaarn of een toestelletje (een smartphone bvb.) dat licht verspreidt nodig. Doe alle lichten in het huis uit. Eén persoon is “hem” (of “haar”) en als de spelleider ‘start’ roept gaat iedereen zich verstoppen terwijl de “hem” (of “haar”) met afgewend hoofd tot 30 telt. Dan gaat die met de hulp van het licht van zijn zaklantaarn op zoek. Als de eerste persoon gevonden wordt, helpt die de zoeker – met zijn lichtbron – de andere spelers vinden. Enzovoort. Wie het laatst gevonden wordt is de winnaar. De eerstgevondene wordt de nieuwe “hem” (of “haar”) in de volgende ronde.
Misschien denk je nu: dat is gewoon ‘verstoppertje’ spelen, maar het element van licht en donker brengt een extra niveau van opwinding teweeg. Je moet het maar eens uitproberen, dan zal je wel zien! En misschien hebben pappa en mamma zelfs nog meer plezier dan hen eigenlijk als volwassene is toegestaan.
- Handentikspel
Dit is ook een spel dat veel aanhangers telt, veel plezier brengt en toch heel, heel simpel is. De uitleg is moeilijker dat het spel spelen zelf. Dus: twee gezinsleden gaan met het gezicht naar mekaar toe staan, dus ook de tenen moeten naar mekaar toe gericht zijn. Ze staan op een afstand van zowat een halve meter van elkaar. Hun handen houden ze voor hun borst (niet noodzakelijk tegen). Op het startsignaal proberen ze op mekaars handen te tikken om elkaar zo uit evenwicht te brengen. Zodra één persoon zijn voet beweegt of omvalt, is die persoon ‘uit’.
Je mag alleen de handen van je tegenspeler raken, niets anders. Als die zijn handen wegtrekt en je raakt per ongeluk een ander lichaamsdeel, ben jij ‘uit’. Ik heb het spel zelf uitgetest met mijn vrouw en ik moet zeggen dat het spel zowel plezierig is om te spelen als om naar te kijken. Ik zeg ook niet wie won.
- Opmerkzaamheidsspel
Voor dit spel zit je in een cirkel rond de keukentafel of gewoon op de vloer. Je hebt voor elke deelnemer een blad papier. Je zet op één van die bladen een kleine punt. Die zal aanduiden wie de kernfiguur zal zijn. Frommel alle bladen op en werp ze in een kom. Rommel de papieren nu door mekaar en laat iedereen nu één van die bladen nemen, het openen en in het geheim kijken of hij de kernfiguur is. Frommel de bladen weer opeen en leg ze terug in de kom. Opgelet: niemand mag dan al weten wie de kernfiguur is!
Zodra de papiertjes terug in de kom liggen, moet de kernfiguur de andere spelers een knipoogje geven als hij oogcontact met hen krijgt. Maar dat moet dan zo gebeuren dat niemand van de anderen dat ziet. Zodra iemand weet dat hij een knipoogje gekregen heeft van de kernspeler, moet hij heel rustig zeggen: “Ik ben ziek” en uit het spel stappen. Het doel van het spel is dat de kernfiguur iedereen in de cirkel op deze manier uitschakelt voordat iemand die nog meespeelt raadt wie hij is. Als iemand wil raden wie de kernspeler is, kan dat om het even wanneer. Maar als hij verkeerd gokt moet hij ook ‘uit’stappen. Als hij juist raadt is hij uiteraard de winnaar.
- Worstelspel
Dit spel is misschien niet helemaal nieuw voor je, maar het moet zeker op elke spelletjeslijst staan, zeker als je zonen hebt om mee te spelen. Er bestaan heel veel varianten van dit spel wat betekent dat je je kroost uren en uren ermee kunt bezig houden. Tenminste als jijzelf het zolang kunt volhouden. Veel kleinere kinderen blijven dit spel ook later geregeld opnieuw spelen, tenminste als pappa zich daar even vaak voor kan blijven inspannen. Hier volgen een paar vormen van het spel:
- Basis-worstelen: gewoon worstelen, één tegen één, of allemaal tegelijkertijd.
- Pappa-tegen-allen: Meer uitleg is niet nodig. Zorg dat je als pappa vooraf je energiereep hebt opgegeten en bereid je voor om weer veel van die energie te gaan verliezen.
- Hou-ze-tegen-de-grond-worstelen: Dat wil zeggen dat jij (de pappa dus) ze allemaal onder je moet houden gedurende 30 seconden. Je vrouw kan de tijd bijhouden. Deze vorm van het spel wordt moeilijker en moeilijker met de leeftijdstoename van je kinderen, maar ook op latere leeftijd blijft het spel altijd plezierig (voor sommige deelnemers?). Alleszins, dit spel heeft – als het op een veilige manier gespeeld wordt – heel veel positieve voordelen. Oh Jeah!!
- Lepelspel
Dit is ook een spel om aan de keukentafel te spelen. Je hebt één lepel minder nodig dan je spelers hebt. Dus 5 spelers = 4 lepels. Je hebt ook een pak speelkaarten nodig. Leg de lepels open in het midden van de tafel. Laat één deelnemer het spel kaarten nemen en uitdelen, één kaart per keer en per persoon. Elke speler kan kiezen om de kaart te houden of door te geven aan de volgende speler. Elke speler mag tegelijkertijd maximaal drie kaarten hebben. Elke keer dat een speler drie kaarten heeft met hetzelfde cijfer, mag hij een lepel nemen. Telkens één iemand naar zo’n lepel reikt, mogen alle andere spelers ook naar een lepel grabbelen. En vermits er één lepel minder is dan er spelers zijn, is degene die er geen kan grabbelen degene die uitvalt. Daarna kan je weer een lepel wegnemen en verder spelen tot de finaleronde met slechts één lepel en twee spelers. Veel snelle actie, spanning en pret verzekerd!
God heeft gezinnen geschapen om samen plezier te hebben, dus maak, er maar tijd voor!